Arjantin, 30 yıl önce İsrail büyükelçiliğine düzenlenen saldırıdan İran'ı sorumlu tuttu

1994 yılında Arjantin tarihindeki en ölümcül saldırının hedefi olan İsrailoğulları Derneği Yahudi Merkezi (AMIA), olayı “insanlığa karşı suç” olarak nitelendirdi.

REKLAM

Arjantin mahkemesi, 1992'de başkent Buenos Aires'teki İsrail büyükelçiliğine ve 1994'te Yahudi derneklerinin bulunduğu bir merkeze düzenlenen bombalı saldırılardan İran'ı sorumlu tuttu ve Tahran'ı “terörist devlet” ilan etti.

Mahkemenin İran'a atıfta bulunarak yaptığı açıklamada, “Hizbullah, bir hükümetin, bir devletin otoritesi altında siyasi, ideolojik ve devrimci bir plana karşılık veren bir operasyon gerçekleştirmiştir”. dedi.

1992 yılında İsrail büyükelçiliğine düzenlenen saldırıda 29 kişi ölmüştü.

İki yıl sonra, 1994'te patlayıcı yüklü bir kamyon Arjantin-İsrail Birliği'ne (AMIA) girdi ve patladı, 85 kişi öldü, 300 kişi yaralandı.

Arjantin tarihinin en ölümcül saldırısının hedefi olan AMIA, olayı “insanlığa karşı suç” olarak nitelendiriyor.

1994'teki saldırının sorumluluğunu kimse üstlenmedi ancak Arjantin ve İsrail, saldırının İran'ın isteği üzerine Lübnan merkezli Hizbullah tarafından gerçekleştirildiğine dair şüphelerini dile getirdi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne giden yol açıldı

Tahran saldırıyla herhangi bir ilgisi olduğunu reddetti.

Latin Amerika'nın en büyük Yahudi topluluğuna ev sahipliği yapan Arjantin'de yaklaşık 300.000 Yahudi yaşıyor.

Arjantin-İsrail Dernekleri (DAIA) delegasyonu başkanı Jorge Knoblovits, “memnuniyetle karşıladıkları” kararın “çok önemli” olduğunu çünkü artık mağdurların Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvurmasına izin verdiğini söyledi.

Her iki saldırı sırasında da Arjantin Devlet Başkanı olan Carlos Menem, AMIA saldırısını “örtbas etmek” suçundan yargılandı ancak davada beraat etti.

Eski istihbarat şefi Hugo Anzorreguy, soruşturmayı engellediği gerekçesiyle dört buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Saldırıya ilişkin soruşturmayı yürüten eski yargıç Juan Jose Galeano, 2019 yılında “delilleri gizlemek” suçundan altı yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir