Bulgaristan ve Romanya Schengen'e katılıyor: fiyatlar, ulaşım ve turizm üzerindeki etkileri ne olacak?

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Balkan ülkeleri Bulgaristan ve Romanya, 31 Mart'ta Schengen bölgesine katılım sürecini başlatacak.

REKLAM

Romanya ve Bulgaristan, hava ve deniz sınır kontrollerinin kaldırılmasıyla 31 Mart'ta Schengen bölgesine katılma sürecini başlatacak.

İki ülkenin Schengen bölgesine tam katılımını sağlayacak kara sınırı kontrollerinin kaldırılmasına yönelik müzakereler ise sürüyor.

Her iki ülke de 2007'den bu yana Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen, diğer birçok Avrupa vatandaşının aksine, diğer AB ülkelerine giriş için pasaport göstermeleri gerekiyor.

2024 yılında iki ülke arasındaki sınır kontrolleri basitleştirilecek ve muhtemelen pek çok husus da değişecek.

Bulgaristan ve Romanya'nın, Schengen bölgesine yeni katılan ve girişinden itibaren fiyatlarının artmasıyla eleştirilen Hırvatistan'ın izinden gideceği yönünde pek çok spekülasyon var.

Bulgaristan ve Romanya'nın, Hırvatistan'ın yaptığı gibi yakın gelecekte mevcut para birimlerini avroya çevirmeleri beklenmiyor.

Bölge uzmanlarının da katkılarıyla 31 Mart'ta yaşanabilecek değişiklikleri listeledik.

Bulgaristan ve Romanya'nın Schengen bölgesine katılmasıyla fiyatlar artacak mı?

Elaine Warren bir seyahat uzmanı ve The Family Cruise Companion blogunun kurucusudur.

Schengen bölgesine geçişin, potansiyel turistleri uzaklaştırabilecek fiyat artışlarına yol açmayacağını umuyor.

Warren, “Daha fazla rekabet, turistik destinasyonlarda fiyatların çok keskin bir şekilde artma eğilimini dengeleyebilir. Gezginlerin sınırların ötesindeki fiyatları kolayca karşılaştırabilmesi sayesinde, oteller ve diğer işletmeler fiyatlar konusunda rekabetçi kalmak isteyecektir” diyor.

Ancak tam olarak ne olacağını söylemek için henüz çok erken görünüyor.

“Ayrıca bazı maliyetlerin Schengen ülkeleri arasında kademeli olarak daha uyumlu hale gelmesi de mümkün. Ancak genel olarak, etkilerin karışımı – daha fazla ziyaretçi ama aynı zamanda daha sert rekabet – fiyatlar üzerindeki etkinin o kadar net olmayacağını gösteriyor. En popüler destinasyonlar görebilir Warren, “mütevazı artışlar yaşanırken, kırsal alanlar ve tüketici fiyatlarında da mütevazi artışlar görülebilir” dedi. “Aşağı doğru baskı altında kalabilir” dedi.

Küresel bir fintech şirketi olan Conotoxia'nın stratejik muhasebe departmanı başkanı Robert Blaszczyk, Euronews'e olası değişikliklerin belirsiz olduğunu ancak hem ülkeler hem de ziyaretçiler için umut olduğunu söyledi:

Blaszczyk, “Schengen bölgesine katılmanın bu ülkelerdeki fiyatlar üzerinde özellikle başlangıçta oldukça nötr bir etkisi var. Karayolu taşıma sürelerini ve maliyetlerini azaltmanın marjinal olumlu etkisi başlangıçta hissedilmeyecek” diye açıklıyor. artan ziyaretçi sayılarından kaynaklanan güçlü taleple dengeleniyor ancak “bunun turizm üzerinde yadsınamaz bir etkisi olacak”.

Bulgaristan ve Romanya turist çekmek için ne yapıyor?

Romanya ve Bulgaristan hâlâ “alışılmışın dışında” olarak biliniyor ve turistler için favori bir ülke değil. Ancak bu, ziyaretçilere sunacak hiçbir şeyleri olmadığı anlamına gelmez.

Bükreş'in kaplıcaları, Karadeniz'in renkli gece hayatı şehirleri ya da Bulgaristan'ın hareketli başkenti Sofya olsun, doğuya doğru seyahat eden gezginlerin ilgisini çekecek pek çok yer var.

Lucia Polla bir seyahat uzmanı ve seyahat blogu Viva La Vita'nın kurucusudur.

Kendisi hem Romanya'nın hem de Bulgaristan'ın hayranı ve Schengen bölgesine geçişin bu ülkeleri yeni nesil turistlere açacağını umuyor.

REKLAM

Polla, Euronews'e şunları söyledi: “Giderek daha fazla gezginin bu mücevherleri keşfetmesini görmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. Turizmde bir artış bekliyorum, bu da seyahat sağlayıcılar arasında daha fazla rekabete yol açabilir. Bu, daha uygun fiyatlı konaklama ve ulaşım seçenekleri anlamına geliyor!”. dedi.

Sürdürülebilir seyahat şu sıralar gündemde olan bir konu ve turistler giderek daha yeşil ulaşım yöntemlerini tercih ediyor.

Balkan ülkelerinin daha fazla turist çekmeye çalışırken bunu dikkate alacağını ümit eden Polla, “Ziyaretçiler kendi hızlarında keşfetme konusunda daha fazla özgürlüğe sahip olacak ve tren ve bisiklet gibi çevre dostu seçenekleri kullanacaklar” dedi. Ziyaret ettiğimiz çevre ve topluluklar, yerel kültürlere ve sorumlu turizme katkıda bulunuyor.” “Bu, onların uygulamalarının daha fazla takdir edilmesini teşvik edebilir” diyor.

Seyahat uzmanı Michael Donovan, “2000'li yılların başında Bulgaristan'ı ziyaret ettiğimde, Schengen dışı sınırlar bazı bağımsız gezginlerin cesaretini kıran bir karmaşıklık yaratmıştı. Erken üyelikten sonra, özellikle genç Avrupalılar arasında daha fazla sırt çantalı gezgin ve Eurotrip gezgini görüldü “dedi. StayNewEngland.com'un kurucu ortağı ve “Sanırım bu tür bir turizmi göreceğiz. Bu demografik yapı, yerel ekonomilerin Schengen sonrası başka yerlerde hızla büyümesini sağladı” diyor.

Michael'a göre özellikle Romanya “kültürel ve açık hava macera merkezi olarak şimdiden bir rönesans yaşıyor”. Sınır kontrollerinin ortadan kaldırılması, eşsiz Karadeniz kıyılarını ve Transilvanya bölgesini gerçek anlamda küresel sahneye taşıyabilir.

REKLAM

Kendisi ve diğer uzmanlar, her iki ülkeye de uluslararası ziyaretçi sayısında başlangıçta {eccd7a6b41b628732a219e859182d95b06d14e9b05fdf20044a066565190b89c}15-25'lik bir artış olacağını ve bu artışın yıllar içinde artmaya devam edeceğini öngörüyor.

“Uzun vadede tam entegrasyon, daha yüksek hacimleri karşılamak için turizm altyapısının standartlarını da yükseltecek. Bu, bölge genelinde heyecan verici bir adım ve önümüzdeki yıllarda uluslararası seyahat haritasındaki önemini daha da artıracağına inanıyorum.” “diyor Michael.

Romanya ve Bulgaristan aşırı turizmin kurbanı olabilir mi?

Her iki ülkenin Schengen bölgesine girişinin turizmi canlandıracağı ve ekonomilerini destekleyeceği açık olsa da, Avrupa'da oldukça yaygın olan aşırı turizmin yakın gelecekte sorun haline gelebileceğine dair korkular var.

Konaklama rezervasyon platformu CuddlyNest'in COO'su ve CPO'su Ritesh Raj, “Schengen'e dahil olmanın Romanya ve Bulgaristan'daki popüler destinasyonlarda aşırı turizme yol açabileceğine” inanıyor.

Venedik, Barselona ve Malaga gibi popüler turizm merkezlerinin sakinleri, ziyaretçilerin yıllardır gösterdiği saygısız davranışlara tepki gösteriyor.

REKLAM

Ritesh, benzer bir eğilimin zamanla Bulgaristan ve Romanya'da da ortaya çıkabileceğinden korkuyor.

Euronews'e konuşan Ritesh şunları söyledi: “[Yeni popülerlikleri] “Talebin artması genel olarak maliyetleri artırdığından konut, yerel mal ve hizmetlerin fiyatlarının artmasına yol açabilir” diyor ve şunu ekliyor: “Ancak bu kaçınılmaz bir sonuç değil.”

Onun yerine Ritesh”[Artan turizm] Aynı zamanda destinasyon çeşitliliğini de teşvik edebilir. Daha fazla erişilebilirlik, alışılmışın dışında destinasyonların keşfedilmesine yol açarak turizmin faydalarını ülke geneline daha eşit bir şekilde dağıtabilir; “Bu, turizm sektöründe daha sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyümeye yol açabilecek bir trend” diyor.

Ritesh, turizm büyümesi ile zincirleme hasarın olmaması arasındaki dengenin ülkelerin yetkililerine bağlı olduğunu ve başarının “büyük ölçüde Romanya ve Bulgaristan'ın artan ziyaretçi sayısı karşısında turizm politikalarını ve altyapılarını nasıl yönettiklerine bağlı olacağını” söylüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir