Google, Chrome kullanıcılarının kişisel verilerini içeren milyarlarca dosyayı temizleyecek

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

2020 yılında açılan davada, Google'ın “Gizli” modda bile kullanıcıların İnternet etkinliklerini takip ettiği iddia edildi.

REKLAM

Google, Amerika Birleşik Devletleri'nde Chrome web tarayıcısını kullanan kişiler hakkında kişisel bilgiler içeren milyarlarca kaydı silmeyi kabul etti.

136 milyondan fazla kişiden toplanan bilgilerin silinmesi, ayrıntıları bir mahkeme belgesinde açıklanan yasal anlaşmanın bir parçası olarak emredildi.

2020 yılında açılan davada, Google'ın “Gizli” modda bile kullanıcıların İnternet etkinliklerini takip ettiği iddia edildi.

Google, ABD Bölge Hakimi Yvonne Gonzalez Rogers'ın geçtiğimiz Ağustos ayında davanın reddi yönündeki talebi reddedip olası bir duruşmanın yolunu açana kadar davayla şiddetle mücadele etti.

Pazartesi günü ortaya çıkan uzlaşma, kararın ardından dört ay boyunca müzakere edildi. Ancak Rogers'ın 30 Temmuz'da federal mahkemede yapılacak duruşma sırasında anlaşmayı onaylaması gerekecek.

Anlaşma, Google'ın veri merkezlerinde depolanan milyarlarca kişisel veriyi silmesini gerektiriyor. Ayrıca Chrome'un, etkinleştirildiğinde Gizli Mod hakkında daha spesifik gizlilik bildirimleri yapması gerekir.

Anlaşma aynı zamanda Google'ın kişisel veri toplamasını sınırlamak için başka kontroller de getiriyor.

“Bu olayı çözmenin mutluluğunu yaşıyoruz”

Google, yaptığı açıklamada, “Her zaman asılsız olduğuna inandığımız bu davayı çözmekten memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Şirket, yalnızca “hiçbir zaman bir kişiyle ilişkilendirilmemiş ve hiçbir zaman kişiselleştirme için kullanılmamış eski kişisel teknik verilerin silinmesi” gerektiğini söyledi.

Toplu davada temsil edilen tüketiciler, anlaşmanın bir parçası olarak herhangi bir tazminat veya başka bir ödeme almayacaktır.

Ancak Chrome kullanıcılarını temsil eden avukatlar, anlaşmayı gizlilik açısından bir zafer olarak nitelendirdi.

Anlaşma aynı zamanda Google'ı toplu dava davasında ele alınan aynı konular etrafında dönen diğer davalardan da korumamaktadır.

Bu, bireysel tüketicilerin ABD eyalet mahkemelerinde kendi hukuk davalarını açarak şirkete karşı telafi talebinde bulunabilecekleri anlamına geliyor.

Dorsey & Whitney firmasında veri gizliliği konularında uzmanlaşmış bir avukat olan Austin Chambers, Chrome davasındaki anlaşmanın şartlarını, kişisel bilgilerin gelecekte çevrimiçi olarak nasıl toplanacağını etkileyebilecek “olumlu bir gelişme” olarak nitelendirdi.

Chambers, “Bu, şirketlerin bu verilerden kâr elde etmesini engelliyor ve aynı zamanda karmaşık ve pahalı veri silme çabalarına girişmelerini gerektiriyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir