Yunanistan'daki ekonomik kriz bitmek üzere mi?

Yunanistan 2060 yılına kadar borcunu ödemeye devam edecek ancak ekonomik kurtarma programı 20 Ağustos'ta sona erecek.

Yunanistan yıllardır yüksek kamu borcuyla boğuşuyor. 2009'da patlak veren kriz, 3 kurtarma paketine, 450 reforma, 4 yılda 8 hükümete, 2060'a kadar ödenmesi gereken borçlara ve Yunan halkını sınayan kemer sıkma politikalarına mal oldu.

Ancak bitmeyecek gibi görünen ekonomik sorunların ardından Avrupa Birliği ve ada ülkesi birlikte yeni bir sayfa açmaya hazırlanıyor. Avrupa Birliği, 8 yıldır kurtarma paketleriyle ayakta tuttuğu Yunanistan'ın sermaye piyasalarına dönmesine yeşil ışık yaktı.

Kurtarma paketinden çıkmak için hükümet ciddi bir kemer sıkma programı uyguladı ve çok sayıda reform yaptı. İşsizliğin oldukça yüksek olduğu ülkede, borcun ödenmesi için yüksek vergi oranları uygulandı.

Ancak yüksek vergi oranları, ülkedeki yabancı yatırımın önünde önemli bir engel oluşturmaktadır. Euronews muhabiri Akis Tatsis, denizcilik gibi iç ticaret sektörlerinin Yunan halkının günlük yaşamlarında fark yaratabilecek güce sahip olup olmadığını araştırmak üzere Pire şehrine gitti.

Yunanistan bugün hala denizcilik sektöründe lider konumdadır

Yıllar süren krize rağmen, Yunan denizcilik endüstrisi bugün hala dünyada lider konumdadır.

Dünya petrol tankeri filosunun {eccd7a6b41b628732a219e859182d95b06d14e9b05fdf20044a066565190b89c}25'inden fazlası, neredeyse dört dökme yük gemisinden biri ve kimyasal tanker filosunun {eccd7a6b41b628732a219e859182d95b06d14e9b05fdf20044a066565190b89c}15'i Yunan armatörlerine aittir. Denizcilik sektörü 2017 yılında yüzde 17 büyüyerek 14 milyar euro civarında bir hacme ulaştı.

Yunanlılar dünya nüfusunun sadece {eccd7a6b41b628732a219e859182d95b06d14e9b05fdf20044a066565190b89c}0,15'ini oluşturuyor ancak deniz ticaretinin {eccd7a6b41b628732a219e859182d95b06d14e9b05fdf20044a066565190b89c}20'sini kontrol ediyorlar. Ancak denizcilik sektörü, tedarikçiler ve Rum toplumu yüksek vergiler nedeniyle ciddi zorluklarla karşılaşmaya devam ediyor.

Yunanistan Deniz Ticaret Mühendisleri Odası Başkanı Athanasios Evangelaki, kurtarma paketinin sona ermesiyle krizin yol açtığı sorunların sona ereceğine inanmıyor: “İşsizlik oranlarını artıran reformlar kaldırılacak mı? Tam tersi olacak. Bunlar Yasalar yürürlükte olmaya devam edecek ve işçi hakları enkazı altında büyüme yaşanacak. O halde şu soruyu sormak gerekiyor: “Kimin büyümesi? Kimin için büyüme?”

Ülkenin en büyük limanı olan Pire, ekonomik krizden ağır darbe aldı. Son 9 yılda kentteki her 3 dükkandan birinin kapandığını söyleyen Pire Tüccarlar Birliği Başkanı, Yunanistan'daki krizin ekonomiyi nasıl etkilediğini kendi işyeri üzerinden şöyle anlatıyor:

“Benim gibi yıllık net kârı 70-75 bin euro olan bir şirket yüzde 55-65 oranında vergi ödüyor ve inanın bu kadar kazanan çok az şirket var. Vergileri ödedikten sonra 30 bin civarında param var. Ancak her yıl “Gelirim 70 bin avroyu geçtiği için 20 bin avro daha sigorta primi ödemek zorunda kalıyorum. Sonuçta kazandığım 70 bin euronun 1 yıllık emeğimin 10 bin eurosu kaldı ki bu da ayda 1000 euro bile değil.”

“Emekli maaşlarında daha fazla kesinti yapmayacağız, ücret artışlarının önünü açacağız”

Yunan halkı son iki yıldır yabancı yatırımlardaki artışın olumlu etkilerini henüz hissedemedi. Maithreyi Seetharaman, büyümenin ne zaman somut bir şekilde hissedilmeye başlayacağını öğrenmek amacıyla Yunanistan Başbakan Yardımcısı Yannis Dragasakis ile özel bir röportaj için bir araya geldi.

Maithrey Seetharaman: Sayın Başbakan Yardımcısı, sizden Yunanistan'ın gittiği yönü simgeleyen bir nesne getirmenizi istemiştim, bu nesne nedir?

Yunanistan Başbakan Yardımcısı Yannis Dragasakis: Ülke olarak atılmamız gereken yeni macerayı ve bu yolculukta pusula görevi görecek yeni büyüme stratejimizi simgeleyen bu küçük gemiyi yanımda getirdim. Nitekim Yunanistan'da ilk kez hedeflerimizi ve araçlarımızı tanımlayan bir ulusal büyüme stratejimiz var. Bu strateji ne yapmak istediğimizi, nasıl yapmak istediğimizi ve nasıl bir yol haritası izleyeceğimizi belirliyor. Piyasada sorun olması durumunda güçlü rezervlerimiz, fazla üretimimiz var. Bütün bu unsurlar güven vericidir.

Maithrey Seetharaman: Sonuçta bir stratejiye, sürdürülebilir bir büyüme planına sahip olmanız gerekiyor. Planın nedir?

Yunanistan Başbakan Yardımcısı Yannis Dragasakis: 2021 yılına kadar farklı sektörlerde belli hedeflere ulaşmamız gerekiyor. Bu nedenle kendi belirlediğimiz tarihler ve hedeflerimiz var. Bu şekilde vatandaşlar hükümetin performansını değerlendirebilirler. Bazı sektörlerde istikrarı da kurumsallaştırdık. Örneğin Yunanistan'da büyük yatırım yapılması durumunda 12 yıl boyunca aynı vergi oranı geçerli olacak. Bunu kimse değiştiremez. Yani Yunanistan'da yabancı yatırımdan bahsettiğimizde mevcut bir dinamiğin güçlendirilmesinden bahsediyoruz. Banka varlıklarındaki şüpheli alacakların satışına ve birçok şirketin yeniden yapılandırılmasına başlandı.

Maithrey Seetharaman: İnsanların ihtiyaçlarını reform gündeminizle nasıl dengelemeyi planlıyorsunuz?

Yunanistan Başbakan Yardımcısı Yannis Dragasakis: Vatandaş normal hayatına nasıl dönecek… Bu önemli bir soru. İşçilerin toplu sözleşme haklarını geri getireceğiz. Zorunlu asgari ücret artışlarını kaldıran yasayı yürürlükten kaldıracağız. Asgari ücreti artıracak bir dizi uygulamayı hayata geçireceğiz. Kapsayıcı büyümeden kastımız budur.

Maithrey Seetharaman: Peki günün sonunda borcu kim ödeyecek? Şirketler mi? Bireyler?

Yunanistan Başbakan Yardımcısı Yannis Dragasakis: Hangi vergilerin azaltılacağına karar vermek için iş dünyası ile görüşme halindeyiz. Bir vergi stratejisinde kâr veya yatırımlar üzerindeki vergiyi azaltabilir veya gider silme oranlarını artırabiliriz. İlk yıl fonun yüzde 70'ini vergileri azaltmak, yüzde 30'unu giderleri artırmak için kullanmaya karar verdik.

Maithrey Seetharaman: Hükümetinizin değiştirmeyeceği şeyler neler?

Yunanistan Başbakan Yardımcısı Yannis Dragasakis: Müzakere yoluyla işçilere ücretlerinin artırılmasının önünü açacak koşulları sağlayacağız. Emekli maaşlarında daha fazla kesinti yapmayacağız. Bunu söylememin nedeni reformların olumsuz algılanmasıdır. Şu anda bahsettiğimiz değişikliklerin insanlar üzerinde olumlu etkileri olacak.

Bu haber de ilginizi çekebilir:

21. yüzyılın en uzun ay tutulması: Ay neden kırmızı?

Avrupa'nın en ucuz ve en pahalı tatil beldeleri:Marmaris de listede

Gazetecinin adı • Esra Olcaycan

Resim düzenleyici •Riccardo Tepesi

Ek kaynaklar • Fanny Gauret

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir