İsrail askeri istihbarat şefi General Aharon Haliva istifa etti

İsrail'in askeri istihbarat direktörü Tümgeneral Aharon Haliva, 7 Ekim saldırılarına yol açan başarısızlıkları nedeniyle istifa etti.

REKLAM

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “7 Ekim'de Hamas öncülüğünde İsrail'e yönelik saldırıda yaşanan başarısızlıkların sorumluluğunu üstlenen” askeri istihbarat direktörü General Aharon Haliva'nın istifa ettiği bildirildi.

Haliva, İsrail tarihindeki en yıkıcı saldırıyı tahmin edemediğini ve önleyemediğini itiraf eden birkaç üst düzey İsrailli subaydan biriydi.

Tümgeneral Haliva, ordu tarafından yayımlanan istifa mektubunda şunları kaydetti: “Benim komutam altındaki istihbarat teşkilatı bize verilen görevi yerine getiremedi. O günden bu yana o karanlık günü içimde taşıyorum. Savaşın acısını da taşıyacağım. Her zaman sorumluluk almak ve görevime son vermek isterim.” Şunları beyan etti:

Ordudan yapılan açıklamaya göre Haliva, istifa mektubunu Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'ye sundu.

Ancak Haliva'nın yerine geçecek kişinin belirlenmesi gerektiğinden istifasının ne zaman yürürlüğe gireceği henüz bilinmiyor.

Bu arada Haliva, 7 Ekim saldırılarının ardından başarısızlığını kabullenip istifaya karar veren ilk üst düzey askeri isim oldu.

İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi ve ulusal istihbarat teşkilatı başkanı Shin Bet Ronen Bar da saldırının ardından yaptıkları açıklamalarda sorumluluğu kabul etti ancak görevlerinden istifa etmedi.

Buna karşılık Başbakan Binyamin Netanyahu şu ana kadar herhangi bir sorumluluğu reddetti.

İsrail kamuoyu ise en büyük sorumluluğun Netanyahu'ya ait olduğuna inanıyor ancak yine de istifa etmemekte ısrar ediyor.

Nihayet dün (21 Nisan) Tel Aviv'de binlerce kişi bir araya gelerek Netanyahu'nun istifasını isteyen bir gösteri düzenledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir